keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Freewinds suljettu asbestipölyn vuoksi

Skientologien ylpeys, Suomessa 1960-luvulla rakennettu risteilyalus Freewinds, ei poistu satamasta vähään aikaan. Karibialla Curacaon saarella tehdyissä tutkimuksissa havaittiin huomattavat määrät terveydelle haitallista sinistä asbestia, joka oli kulkeutunut myös laivan ilmastointijärjestelmään.

Asbestit eivät aiheuta terveyshaittoja ollessaan sidottuna eristemateriaaliin, mutta hengitysilmaan päätyessä mm. syöpäriskin kasvu on suuri. Sininen asbesti on tiettävästi kaikista haitallisin variaatio. Freewindsillä saastuminen tapahtui laivan remontoinnin yhteydessä. Kapteeni tiesi tapahtuneesta, mutta ei raportoinut riskistä miehistölle.

Freewindsin tulevaisuus on vielä epäselvä. Tällä hetkellä laiva on eristetty ja puhdistustöiden mahdollisuutta tutkitaan. Siivoamisprosessi on kuitenkin huomattavan kallis ja aikaa vievä oikeaoppisesti tehtynä.

Freewinds on skientologien eliittiryhmän Sea organisaation keskus. Siellä järjestetään myös korkealla tasolla oleville skientologeille koulutusta (huomattavimpana OT-VIII) ja muita tapahtumia, jotka nyt on jouduttu perumaan. Asbestiongelma on ollut skientologien johdon lisäksi myös kriitikoiden tiedossa jo pidemmän aikaa, mutta ratkaisevia toimenpiteitä ei ole tähän päivään mennessä tehty ilmiannoista huolimatta.

Tästä Lawrence Woodcraftin kahdeksan vuotta vanhasta haastattelusta käy ilmi, että asbestiongelma on tosiaankin ollut kaikkien tiedossa jo pitkään:Linkkejä:
- Artikkeli Digg-sivustolla
- Paikallislehden artikkeli
- Lawrence Woodcraftin raportti asbestista (2001)

Ei kommentteja: