torstai 24. huhtikuuta 2008

Uusia kuolemantapauksia alkuvuodesta

Huhtikuu alkoi synkissä merkeissä kun 25 vuotias nainen tappoi isänsä, siskonsa ja haavoitti äitiään, tämän vanhempien kiellettyä lapseltaan psyykkisten lääkkeiden käyttö. Austraalialaisen perheen molemmat vanhemmat olivat paikallisen Church of Scientology -järjestön jäseniä.

Skientologit ovat avoimesti vastustaneet psyykkisten lääkkeiden käyttöä ja ohjaavat jäseniään hoitamaan sairauksiaan vitamiineilla ja erilaisilla puhdistusriiteillä. Skientologia tuomitsee yleisesti muutkin psykologisen hoidon muodot markkinoiden omia, tieteellisesti epäpäteviä, hoitomuotojaan "ainoana toimivana ratkaisuna". Psyykkisiltä lääkkeiltä kieltäminen ja kieltäytyminen on aiemminkin johtanut vastaavanlaisiin kuolemantapauksiin.

Australian skientologit kieltävät minkäänlaisen osuuden kuoleman tapauksiin ja väittävät lääkityksen lopettamisen olleen perheen oma ratkaisu.

Suru-uutisilta ei ole säästytty myöskään Euroopassa. 28. Maaliskuuta norjalainen 20-vuotias Kaja Bordevich Ballo hyppäsi koulunsa ikkunasta saatuaan musertavan tuloksen skientologien tarjoamasta ilmaisesta persoonallisuustestistä. Aiemin syömishäiriöstä ja masennuksesta kärsinyt Ballo opiskeli Nizzan kaupunginssa Ranskassa.

Itsemurhatapaus levisi julkisuuteen Kajan hautajaisten tultua julkisuuteen 15. huhtikuuta. Kajan isä Olav Gunnar Ballo on tunnettu poliitikko ja Norjan parlamentin alahuoneen puheenjohtaja. Kansanterveysasioista huolta kantanut poliitikko oli aiemmin puhunut julkisuudessa tyttärensä syömishäiriöstä, tämän suostumuksella. Perhe pitää yhteyttä skientologian ja itsemurhan välillä ilmeisenä.

Skientologien ilmainen persoonallisuustesti koostuu 200 kysymyksestä, joihin vastattuaan koehenkilölle luetaan tietokoneen määrittelemä tulos. Testiä on kritisoitu monesta syystä. Riippumatta tuloksesta, testin tekijälle suositellaan poikkeuksetta skientologien tarjoamia maksullisia itseparannuskursseja ja dianetiikkaan (L. Ron Hubbardin kehittämä teoria mielen rakenteesta) perehtymistä.

Entisten skientologien, jotka ovat testin avulla arvioineet uusia jäseniä, mukaan testattaville ei koskaan kerrota hyviä uutisia. Testin tarkoitus on yksinomaan saada testattava osaliistumaan maksullisille kursseilleja kiinnostumaan skientologiasta. Psyykeen ja mielen asiantuntijoina esiintyvät skientologit saattavat helposti antaa itsestään hyvinkin asiantuntevan kuvan, jolla voi olla vakavia seurauksia. Kaja sai testistä murskaavan tuloksen ja päätti elämänsä vain tuntia jälkeenpäin. Skientologit eivät myönnä minkäänlaista yhteyttä tapaukseen.

Ilmaista persoonallisuustestiä markkinoidaan myös Suomessa ja se on tarjolla internetissä.

Ei kommentteja: