keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Freewinds suljettu asbestipölyn vuoksi

Skientologien ylpeys, Suomessa 1960-luvulla rakennettu risteilyalus Freewinds, ei poistu satamasta vähään aikaan. Karibialla Curacaon saarella tehdyissä tutkimuksissa havaittiin huomattavat määrät terveydelle haitallista sinistä asbestia, joka oli kulkeutunut myös laivan ilmastointijärjestelmään.

Asbestit eivät aiheuta terveyshaittoja ollessaan sidottuna eristemateriaaliin, mutta hengitysilmaan päätyessä mm. syöpäriskin kasvu on suuri. Sininen asbesti on tiettävästi kaikista haitallisin variaatio. Freewindsillä saastuminen tapahtui laivan remontoinnin yhteydessä. Kapteeni tiesi tapahtuneesta, mutta ei raportoinut riskistä miehistölle.

Freewindsin tulevaisuus on vielä epäselvä. Tällä hetkellä laiva on eristetty ja puhdistustöiden mahdollisuutta tutkitaan. Siivoamisprosessi on kuitenkin huomattavan kallis ja aikaa vievä oikeaoppisesti tehtynä.

Freewinds on skientologien eliittiryhmän Sea organisaation keskus. Siellä järjestetään myös korkealla tasolla oleville skientologeille koulutusta (huomattavimpana OT-VIII) ja muita tapahtumia, jotka nyt on jouduttu perumaan. Asbestiongelma on ollut skientologien johdon lisäksi myös kriitikoiden tiedossa jo pidemmän aikaa, mutta ratkaisevia toimenpiteitä ei ole tähän päivään mennessä tehty ilmiannoista huolimatta.

Tästä Lawrence Woodcraftin kahdeksan vuotta vanhasta haastattelusta käy ilmi, että asbestiongelma on tosiaankin ollut kaikkien tiedossa jo pitkään:



Linkkejä:
- Artikkeli Digg-sivustolla
- Paikallislehden artikkeli
- Lawrence Woodcraftin raportti asbestista (2001)

Alankomaiden Criminonin entinen johtaja paljastunut palkkamurhaajaksi

Alankomaiden suurimmat sanomalehdet ovat viime päivinä uutisoineet merkillisestä tapauksesta, jossa paikallinen skientologi on paljastunut palkkamurhaajaksi. "Jesse R." -nimellä julkisuudessa esiintynyt mies kertoi lahjoittaneensa ja käyttänensä surmatöistään saamansa rahat paikalliselle Skientoloigakirkolle. R. kertoi kokeneensa skientologian pyrkimysten pelastaa maailma oppiensa kautta oikeuttaneen hänelle hirmutöiden tekemisen.

Tapauksen tekee merkittäväksi se, että R. toimi paikallisen Criminonin alajaoston johtajana vuoden 2004 lopusta vuoden 2005 lokakuuhun saakka. Criminon, yksi skientologian monista peiteyrityksistä, pyrkii omien sanojensa mukaan auttamaan tuomittujen rikollisten sopeuttamisessa takaisin yhteiskuntaan. Julkisuuteen on kuitenkin tullut paljon tietoa Criminonin epäilyttävistä liitoksista skientologiaan. Skientologian kriitikot ovat laajalti tuominneet koko järjestön pelkäksi uusien jäsenten värväystoiminnaksi.

Alankomaiden Skientologiakirkon yhteyshenkilö, Julia Rijnvis antoi tapauksesta varsin ristiriitaisia lausuntoja medialle. Rijnvisin mukaan Jesse R. ei ollut Skientologiakirkon jäsen, vaikka hänen tiedetään toimineen Criminonin paikallisjohtajana ja olleen kiihkeä skientologian kannattaja.

Murhatapaukset liittyvät isompaan rikosvyyhttiin, Jesse R:n lisäksi tapaukseen liittyen on pidätetty 14 muuta ihmistä.

lauantai 26. huhtikuuta 2008

Jenna Miscavige Hill kertoo lapsuudestaan Sea Orgissa

Skientologia-kirkon maailmaanlaajuisen johtajan David Miscavigen veljentytär Jenna Miscavige Hill kertoi lapsuudestaan skientologian sisäpiirissä, hämäräperäisessä Sea Oragnisationissa 24. huhtikuuta ABC:n Nightline ohjelmassa. Lapsesta asti skientologiperheessä varttunut Jenna ei muistele kokemuksiaan hyvällä. Jennan mukaan hän, useiden muiden lasten tavoin, joutui kuusivuotiaana tekemään raskasta fyysistä työtä, kuten kivimuurien rakentamista, päivittäin.

Jennan perhesuhteet eivät taanneet hänelle minkäänlaista erityiskohtelua skientologien sisäoppilaitoksessa tai Sea Orgissa. Haastatelusta käy ilmi monia järkyttäviä yksityiskohtia skientologian tavasta kasvattaa lapsista aivopestyjä jäseniä eristämällä nämä kokonaan ulkoisesta maailmasta. Kertomansa mukaan, Jenna näki vanhempiaan vain muutaman kerran useita vuosia kestäneen jakson aikana, kunnes päätti viimein paeta miesystävänsä kanssa.

ABC Nightlinen raportissa esiintyy myös toinen skientologian parissa kasvanut nuori nainen, Astra Woodcraft. Astra ja Jenna ovat yhdessä Kendra Wisemanin kanssa perustaneet nettisivuston Ex Scientology Kids, kertoakseen tarinansa maailmalle ja auttaakseen muita skientoogian parissa varttuneita.

Astra kertoo kuinka hänet pyritiin eristämään perheestään, koska hänen isänsä suhtautui kriittisesti skientologiaan. Astraa, kuten monia muitakin, kiellettiin hankkimasta lapsia Sea Orgissa.




torstai 24. huhtikuuta 2008

Uusia kuolemantapauksia alkuvuodesta

Huhtikuu alkoi synkissä merkeissä kun 25 vuotias nainen tappoi isänsä, siskonsa ja haavoitti äitiään, tämän vanhempien kiellettyä lapseltaan psyykkisten lääkkeiden käyttö. Austraalialaisen perheen molemmat vanhemmat olivat paikallisen Church of Scientology -järjestön jäseniä.

Skientologit ovat avoimesti vastustaneet psyykkisten lääkkeiden käyttöä ja ohjaavat jäseniään hoitamaan sairauksiaan vitamiineilla ja erilaisilla puhdistusriiteillä. Skientologia tuomitsee yleisesti muutkin psykologisen hoidon muodot markkinoiden omia, tieteellisesti epäpäteviä, hoitomuotojaan "ainoana toimivana ratkaisuna". Psyykkisiltä lääkkeiltä kieltäminen ja kieltäytyminen on aiemminkin johtanut vastaavanlaisiin kuolemantapauksiin.

Australian skientologit kieltävät minkäänlaisen osuuden kuoleman tapauksiin ja väittävät lääkityksen lopettamisen olleen perheen oma ratkaisu.

Suru-uutisilta ei ole säästytty myöskään Euroopassa. 28. Maaliskuuta norjalainen 20-vuotias Kaja Bordevich Ballo hyppäsi koulunsa ikkunasta saatuaan musertavan tuloksen skientologien tarjoamasta ilmaisesta persoonallisuustestistä. Aiemin syömishäiriöstä ja masennuksesta kärsinyt Ballo opiskeli Nizzan kaupunginssa Ranskassa.

Itsemurhatapaus levisi julkisuuteen Kajan hautajaisten tultua julkisuuteen 15. huhtikuuta. Kajan isä Olav Gunnar Ballo on tunnettu poliitikko ja Norjan parlamentin alahuoneen puheenjohtaja. Kansanterveysasioista huolta kantanut poliitikko oli aiemmin puhunut julkisuudessa tyttärensä syömishäiriöstä, tämän suostumuksella. Perhe pitää yhteyttä skientologian ja itsemurhan välillä ilmeisenä.

Skientologien ilmainen persoonallisuustesti koostuu 200 kysymyksestä, joihin vastattuaan koehenkilölle luetaan tietokoneen määrittelemä tulos. Testiä on kritisoitu monesta syystä. Riippumatta tuloksesta, testin tekijälle suositellaan poikkeuksetta skientologien tarjoamia maksullisia itseparannuskursseja ja dianetiikkaan (L. Ron Hubbardin kehittämä teoria mielen rakenteesta) perehtymistä.

Entisten skientologien, jotka ovat testin avulla arvioineet uusia jäseniä, mukaan testattaville ei koskaan kerrota hyviä uutisia. Testin tarkoitus on yksinomaan saada testattava osaliistumaan maksullisille kursseilleja kiinnostumaan skientologiasta. Psyykeen ja mielen asiantuntijoina esiintyvät skientologit saattavat helposti antaa itsestään hyvinkin asiantuntevan kuvan, jolla voi olla vakavia seurauksia. Kaja sai testistä murskaavan tuloksen ja päätti elämänsä vain tuntia jälkeenpäin. Skientologit eivät myönnä minkäänlaista yhteyttä tapaukseen.

Ilmaista persoonallisuustestiä markkinoidaan myös Suomessa ja se on tarjolla internetissä.