keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Suomalainen ex-skientologi Etelä-Saimaan haastattelussa

Etelä-Saimaa julkaisi hiljattain erittäin kattavan artikkelin skientologian toiminnasta ja menneisyydestä Suomessa. Toimittajan haastateltavana olivat skientologian huipulla Yhdysvalloissa työskennellyt suomalaismies, joka sittemmin on jättänyt skientologiakirkon ja toimii nykyään sitä vastaan, sekä Lahden Dianetikkakeskuskuksessa työskentelevä, Suomen scientologia-yhdistyksen tiedottaja, Kyllikki Helminen-Koikkalainen.


Artikkeli esittelee useita skientologian varjopuolia, kuten jäsenten luottotietojen menetyksen, kriitikoiden vainoa ja häiriköintiä, psykologien mustamaalausta ja monia muita tavallisille rivijäsenille tuntemattomia totuuksia. Myös tänä vuonna maailmanlaajuisesti aktivoitunut, skientologian vastainen Anonymous-liike ja Suomen mielenosoitukset mainitaan artikkelissa.

Narconon-hoitolansa Suomeen. Suomen skientologit pyrkivät jo 1990-luvulla avaamaan Nastolaan Narconon-hoitolaitoksen. Artikkeli myös tuo esille Suomen skientologien aikeet yrittää uudestaan perustaa oma , jonka perustamiseen kerättiin rahaa vapaaehtoisilta lahjoittajilta huumeiden vastaisen työn nimissä. Keräysvarat kuitenkin hupenivat hämäräperäisesti "keräyskuluihin" ja hanke hylättiin. Toisin kuin hiljattaisesta Syöpäsairaiden tuki ry:n nimissä tapahtuneesta vastaavasta keräysvarojen väärinkäytöstä, ei Narconon-hankkeesta aloitettu rikostutkintaa. Tällä hetkellä Suomen Narconon kehottaa huumausaineista riippuvaisia hakeutumaan Ruotsin skientologien hoidettavaksi. Kolmesta neljään kuukautta kestävä hoitojakso maksaa potilaalle pituudesta ja tarpeelliseksi katsotusta kurssituksesta riippuen tuhansia tai jopa kymmenia tuhansia euroja.

- Etelä-Saimaan artikkeli
- Iltalehden lyhyempi artikkeli samasta aiheesta

perjantai 23. toukokuuta 2008

Syytteet 15-vuotiasta mielenosoittajaa vastaan hylätty

Huhtikuun mielenosoituksessa sanan "kultti" käytöstä oikeussaliin kutsuttu nuorukainen on vapautettu syytteistä, joiden mukaan hän olisi syylistynyt vihan lietsomiseen uskonnollista ryhmää vastaan. Kiistanalainen syytös sai paljon huomiota mediassa ja ihmisoikeusaktiivien piireissä. Syytetyn pojan äiti kuvaili syytteiden hylkäämistä "sananvapauden voittona".

The Guardianin mukaan poliisille on annettu uudet ohjeet skientologian vastaisten mielenosoitusten valvonnasta, jossa on tarkennettu minkälainen toiminta voidaan lukea hyökkääväksi, uhkaavaksi tai loukkaavaksi. Yksi asia ainakin on selvää: skientologiaa saa kutsua sen oikealla nimellä.




Aiheesta muualla:
- BBC News
- Daily Mail

keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Lontoon poliisi kieltää sanan "kultti" käytön mielenosoituksissa

The Guardian uutisoi hiljattain Lontoon huhtikuun mielenosoituksessa sattuneesta tapauksesta, jossa paikallinen poliisi kielsi mielenosoittajia kutsumasta skientologiaa kultiksi. Eräs mielenosoittaja kieltäytyi poistamasta kyltistään sanaa "Cult" ja sai kutsun oikeusistuimen eteen. Monet Iso Britannian sanomalehdet ja internetjulkaisut ovat kritisoineet poliisin käytöstä sanan vapauden törkeänä riistona ja muistuttaneet skientologian täyttävän kultin määritelmän. Lontoon poliisia on ennenkin syytetty lahjoitusten vastaanottamisesta skientologiakirkolta.

Vastauksena poliisin määräykseen poistaa teksti kyltistä, nuori mielenosoittaja luki ääneen korkeimman oikeuden tuomarin Justice Lateyn lausunnon vuodelta 1984, jossa Latey kuvailee skientologia kirkkoa "korruptoituneeksi, pahantahtoiseksi ja vaaralliseksi" käyttäen siitä nimitystä "kultti". Tämä ei poliiseja vakuuttanut, joten nuorukainen joutuu nyt oikeuden eteen, jossa häntä saattaa odottaa sakot tai jopa vankeusrangaistus.

Surkuhupaisaksi tapauksen tekee se, että huhtikuun mielenosoitusten teemana oli nimen omaan skientologian kriitikoihin kohdistuva jatkuva ahdistelu. Skientologit ovat vuosikymmenten ajan vainonneet kriitikoitaan erilaisin laillisin ja laittomin menetelmin, tarkoituksenaan hiljentää vastarinta. Tästä taktiikasta käytetään nimitystä "Fair Game" (suom. vapaata riistaa).


lauantai 10. toukokuuta 2008

Mielenosoitus Helsingissä sujui hyvin

10.5.2008 järjestetty maailmanlaajuinen skientologian vastainen mielenosoitus rantautui jo kolmatta kertaa myös Suomeen. Protesti järjestettiin Helsingin Rautatientorilla, jossa naamioituneet mielenosoittajat jakoivat satoja lentolehtisiä ja valistivat ohikulkijoita skientologiakirkon ihmisoikeusloukkauksista.

Totuttuun tapaan paikalla oli myös useita skientologeja, jotka ulkomaalaisista hengen heimolaisistaan poiketen keskustelivat avoimesti kriitikoidensa kanssa. Maailmalla skientologeja yleensä kielletään ottamasta minkäänlaista kontaktia niin sanottuihin "tukahduttaviin henkilöihin" (engl. "suppressive person" tai "SP") joihin skientologian kriitikot lukeutuvat.

Suurin osa ohikulkijoista vaikutti kiinnostuneilta ja myötämielisiltä kampanjaa kohtaan. Paikalle saapuneet skientologit jakoivat omaa, peitejärjestö Youth for Human Rights Internationalin vihkosta. Kyseistä järjestöä on kritisoitu skientologian lobbaajaksi ja piilomainostajaksi. Taitto- ja kirjoitusvirheitä vilisevä lehtinen sisälsi muun muassa lainauksen skientologian perustalta L. Ron Hubbardilta, todellisten ihmisoikeustaistelijoiden lausahdusten seassa.

perjantai 9. toukokuuta 2008

CNN: Anonymous vs Scientology

Internetryhmä Anonymous, ja heidän skientologiavastainen kampanjansa, saavutti huomattavan merkkipaalun medianäkyvyydessä, kun CNN raportoi aiheesta. Skientologiakirkkoa puolusti organisaation tiedottaja Tommy Davis.

Raportti esitti anonyymit varsin positiivisessa valossa ja asiavirheet olivat vähäisiä. Mukana oli myös FBI:n näkökanta tilanteesta, josta selvisi että Anonymous ei ole FBI:n silmätikku rikollisena ryhmänä.

Tommy Davis tuli tunnetuksi ”Scientology and me” –dokumentista, jonka kuvausten aikana hän onnistui provosoimaan BBC:n John Sweeneyn raivoisaan huutokilpailuun. Dokumentti oli skientologeille kuitenkin PR-katastrofi ja Davis passitettiinkin kuukausiksi ”Rehabilitation Project Force” (RPF) –leirille, joka on yksi äärimmäisimmistä kurinpalautusmetodeista skientologien piireissä.

Davisin paluu tiedottajan tehtäviin ei ollut yhtä vakuuttava esitys. Haastattelussa vastaukset olivat epäsuoria ja huomioitavia seikkoja olikin että hän mm.: Kritisoi internetiä tiedonlähteenä, mutta kehottaa ihmisiä hakeutumaan skientologien viralliselle kotisivulle. Kyseenalaisti FBI:n näkemyksen anonyymien rikollisesta taustasta. Ei kyennyt tiivistämään mikä on skientologian uskon perusta, sekä kiisti (epäsuorasti) Xenu –tarinan.

Hän kiisti myös ”Disconnection” –politiikan harjoittamisen, vaikka muut tiedottajat ovat siitä puhuneet ja tämä löytyy myös skientologiakirkon viralliselta kotisivulta.



keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Mielenosoitus Helsingissä 10.5.

Helsingin keskustassa järjestetään tulevana lauantaina 10.5. mielenosoitus skientologiakirkkoa vastaan. Protesti on Suomessa jo kolmas laatuaan ja sen tämän kertaisena aiheena on skientologiakirkon "Fair Game" (suom. vapaata riistaa) -politiikka, joka tähätää kaiken skientologiaan kohdistuvan kritiikin hiljentämiseen millä keinoilla tahansa.

Kriitikot ovat "vapaata riistaa". Heiltä on lupa viedä omaisuutta, lupa vahingoittaa millä tahansa tavalla, kenen tahansa skientologin toimesta, ilman minkäänlaista kurinpalautusta. Heitä on lupa huijata, haastaa oikeuteen, valehdella tai tuhota. - L. Ron Hubbard, HCO Policy Letter of 18 October 1967

Skientologit väittävät tämän periaatteen olevan historiaa, mutta kriitikoiden käytännön kokemukset kertovat toisenlaista tarinaa. The Village Voicessa 6.5.2008 julkaistu artikkeli kuvaa hyvin osuvasti kuinka Fair Game toimii tänäkin päivänä. Mielenosoituksiin osallistuneita henkilöitä, joiden henkilöllisyys on saatu selville, pyritään pelottelemaan lakimiesten perättömillä syytöksillä ja tekaistuilla oikeusjutuilla. Kanadassa tämä on tiettävästi edennyt jo oikeussaleihin.

Kaikkia mielenosoitukseen osallistuvia kehotetaankin naamioitumaan peittämällä kasvonsa. Yleinen väärinkäsitys on, että naamioituminen olisi Suomessa laitonta, vaikka tosiasiassa naamioituminen on laitonta vain jos naamioitujalla on "ilmeisenä tarkoituksenaan ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta". Kuten viime kerroillakin, tämä mielenosoitus on täysin rauhanomainen. Yhteistyö poliisin kanssa on sujunut molemmilla kerroilla mainiosti, ilman sen kummempia häiriöitä.

Mielenosoitus kokoontuu Kampin Narinkkatorilla kello 12:00. Tervetuloa mukaan! Mikäli tarvitset lisää tietoa tapahtumasta, ota yhteyttä: anon.finland@hush.com